01 Ağustos 2019 19:25
Son Güncellenme Tarihi: 03 Ağustos 2019 12:29

Hakkari’de sınır ticareti yapan köylülere ateş açıldı: 1 çocuk öldü

Hakkari’de kaçak yollardan sınır ticareti yapan köylülerin üzerine ateş açıldı. 14 yaşındaki Vedat Ekinci öldürüldü, bir kişi ağır yaralandı. Vedat Ekinci'nin dosyasına gizlilik kararı getirildi.

ARŞİV | Fotoğraf: MA

Paylaş

Hakkari’de sınır ticareti yapan köylülerin üzerine ateş açıldı. 14 yaşındaki Vedat Ekinci öldürüldü bir köylü de yaralandı.

MA’da yer alan habere göre, Hakkari'nin Derecik ilçesine bağlı Çemekurk köyünde yaşayıp, kaçak yollardan sınır ticareti yaparak geçimlerini sağlayan köylülerin üzerine dönüş yolunda askerler tarafından ateş açıldığı belirtildi. Sıkılan mermilerin isabet ettiği 14 yaşındaki Vedat Ekinci olay yerinde hayatını kaybetti. Grupta yer alan köylülerden biri ise ağır yaralandı. Hakkari Valiliği açılan ateş sonucu bir kişinin yaşamını yitirdiğini doğruladı.

Olayı haber alan diğer köylüler sınır hattına gitti. Yaşamını yitiren Ekinci’nin cansız bedeni, otopsi için Hakkari Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Yaralı köylü de tedavi altına alındı.

DOSYAYA GİZLİLİK KARARI GETİRİLDİ

Derecik’'te köylülerin üzerine askerlerce ateş açması sonucu yaşamını yitiren Vedat Ekinci'nin avukatı Ramazan Kurt, savcılığın dosyaya gizlilik kararı getirdiğini söyledi.

Hakkari'nin Derecik ilçesine bağlı Çemekurk köyünde sınır ticareti yapan köylülerin üzerine askerler tarafından açılan ateş sonucu 14 yaşındaki Vedat Ekinci’nin yaşamını yitirmesine ilişkin hazırlanan dosyayı Özgürlük için Hukukçular Derneği adına takip eden Avukat Ramazan Kurt, savcılığın şüpheli askerlerin ifadesine henüz başvurmadığını söyledi.

“VALİLİK AÇIKLAMASI GERÇEĞİ YANSITMIYOR”

Vedat Ekinci cenazesinin olayın ardından helikopter ile Hakkari Devlet Hastanesine getirildiğini, otopsisi yapıldıktan sonra tekrar helikopterle köyüne götürüldüğünü ve aynı gece defnedildiğini bianet'ten Ruken Tuncel'e aktaran Avukat Kurt, “Valilik, uyarı ateşi yapıldığını iddia ediyor fakat uyarı ateşinin doksan derecelik açı ile havaya yapılacağı düşünüldüğünde kurşunun sekerek bir kişinin ölümüne ve bir kişinin de yaralanmasına sebebiyet vermesi gerçeği yansıtmıyor" dedi.

“SAVCILIK DOSYAYA GİZLİLİK KARARI GETİRDİ”

Güvenlik gerekçesi bahane edilerek olay yeri incelemesinin yapılmadığını ifade eden Avukat Kurt, şunları dile getirdi: “Olayın failleri olan askerlerin sorgusu yine askeri kurum tarafından yapılıyor. Bu hukuka aykırı bir durum, şayet bir olayda eğer fail polisse sorgusu polisler tarafından yapılamaz, askerse asker tarafından yapılamaz. Ayrıca savcılıktan, olayın aydınlanmasını sağlayacak en önemli delil olan mermi çekirdeğinin kayıp olduğunu öğrendik. Savcılık dosyaya gizlilik kararı ve de basın yasağı getirdi. Şu an ön otopsi raporuna ve dosyanın detaylarına dair bilgi edinemiyoruz. Savcılık şüpheli askerlerin ve görgü tanığı yakınlarının ifadesini henüz almadı. İfadelerin pazartesi alınacağı belirtildi.”

HAKKARİ VALİSİ: COĞRAFİ KADER

Öte yandan Hakkari Valisi İdris Akbıyık, Ekinci’nin ailesine taziye ziyaretinde bulundu. Aileye başsağlığı dileyen Akbıyık, “Tabi biraz da coğrafi kader. Bu coğrafyada maalesef bu tür üzücü olaylar da yaşanıyor. Tabi öncelikle hepimiz kanunlara, kurallara uyacağız. Mutlaka devlet sizlerle her zaman beraber” dedi.

HAKKARİ VALİLİĞİNDEN AÇIKLAMA

Olayın ardından açıklama yapan Hakkari Valiliği ise Türkiye'ye Irak tarafından ilerleyen kişilere angajman kuralları gereği uyarı ateşi yapıldığını seken merminin bir kişiye isabet ettiğini belirtti.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"1 Ağustos günü kuzey Irak sınırından ilimiz Derecik ilçesi sınırına 2 kilometre mesafede sınırlarımız dışında ülkemiz sınırına terör örgütü tarafından yoğun olarak kullanılan bölgeye kaçak yollarla girmeye çalışan şahıslara sınır birliklerimiz tarafından dur ihtarında bulunulmuştur. Ancak dur ihtarına uymayarak sınırımıza doğru kuzey Irak tarafından ilerleyen şahıslara angajman kuralları gereği uyarı ateşi yapılmıştır. Bölgenin engebeli ve kayalık olması sebebiyle seken mermi çekirdeği bir vatandaşımızın yaralanmasına sebebiyet vermiştir." Yaralı kişinin olay yerinde bulunan hudut birliğine ait araçlarla Derecik Sahra Hastanesi'ne kaldırıldığı vurgulanan açıklamada, "Yaralı vatandaşımız yapılan tüm müdahalelere rağmen maalesef hayatını kaybetmiştir" denildi.

Valilik açıklamasında yaralanan diğer köylüye ilişkin bir bilgi yer almadı.

HAVADAN DEĞİL ASKER TARAFINDAN ATEŞ EDİLMİŞ

Olaya dair Evrensel’e konuşan HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, havadan ateş edildiği haberlerinin yanlış olduğunu belirterek, Derecik ilçesine bağlı Çemekurk Köyü’nün sınıra yakın olduğu ve bu nedenle köylülerin sınırın diğer tarafına geçerek alışverişlerini, ticaretlerini yaptığını söyledi. Sınırın diğer tarafıyla akrabalık bağlarının olduğunu, kimisinin çifte vatandaşlığının da olduğunu aktaran Dede, “ Köy zaten sınırda, sınırla aralarında sadece bir dere mevcut. Bunlar zaman zaman buradan gidiş, gelişler yaparak erzak almaya gidiyorlar. Yaşanan olayda gün ortası kendi köylerine dönerken, tabii Türkiye sınırına geçmeden, asker tarafından ateş edilerek, öldürülüyor.  Bu insanlara yaylayı, sınırı yasaklıyorsun. Geçinmek için mecbur kendilerini ateşe atıyorlar. Bir de bu gündüz gözüyle gerçekleşen bir olay. Uyarabilirdin, gerekli uluslararası hukuk prosedürlerini uygulayabilirdin” dedi.

DÜN ROBOSKÎ’DE CEZA UYGULANMIŞ OLSAYDI...

Vedat Ekinci’nin ölümünün Roboskî’den yaşananlardan farksız olmadığını ifade eden Dede, “Yakın zamanda yine Yüksekova’da bir çoban vuruldu. O da sınır bölgesine yakın, çoban güvenlik güçlerinden izin alarak o bölgeye girmiş. Askeri personelin ateş açması sonucu hayatını kaybetmişti. Bu yaşananlar Roboskî’den  farklı değil. Eğer Roboskî’de ya da çoban vurulduğunda ceza uygulanmış olsaydı. Bu gün bu askerlerde aynı tutumu göstermezlerdi” dedi.

EKİNCİ’NİN ÖLÜM NEDENİ KÜRT SORUNUNDAKİ ÇÖZÜMSÜZLÜKTÜR

Dede, yaşananların bir diğer nedeninin Kürt Sorunu’ndaki çözümsüzlüğünden dolayı iktidarın yürüttüğü güvenlikçi politikalarından kaynaklandığını belirterek “ Bu yaşananların temel kaynağı Kürt Sorunu’ndaki çözümsüzlük, hepimiz gördük çözüm sürecinde bu tür vakaların yaşanmadığını. İnsanların nefes daha huzur barış içerisinde yaşayabildiklerini gördük. Yaylalarına, köylerine gidebiliyorlardı. Geçimlerini sağlayabiliyorlardı. Masa hükümet tarafından devrildikten sonra bunlar yaşanmaya başlandı. Bu sorunun güvenlikçi politikalarla çözülmeyeceğini görmesi lazım. Bu gün Vedat Ekinci’nin orada hayatını kaybetmesinin nedeni Kürt Sorunu’ndaki çözümsüzlüktür. Bu siyasal bir sorundu, bu güvenlikçi politikalarla çözülecek bir sorun değil. Bu defalarca denendi. Bu sorunun içinden bu şekilde hiçbir hükümet çıkamaz” diye konuştu.

CHP’Lİ SEZGİN TANRIKULU: TSK’YE AİT HELİKOPTERDEN ATEŞ AÇILDI MI?

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına verdiği önergede, “Çemekurk köyünde, köylülerin üzerine Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) ait helikopterden ateş açıldığı iddiası doğru mudur? Helikopterden köylülerin üzerine açılmasının izahı nedir? Bahse konu olan helikopterde bulunan kişiler kimlerdir?​” diye sordu.

Sezgin Tanrıkulu ayrıca, “2 Ağustos 2019 tarihi itibariyle yargısız infaz, dur ihtarına uymama veya rastgele ateş açılması sonucunda kaç vatandaşımız yaralanmıştır ve yaşamını yitirmiştir? İllere göre dağılımı nasıldır?​” sorularını sordu.

BAKANLIK: HELİKOPTER ATIŞIYLA ÖLÜM YOK

Sezgin Tanrıkulu Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, çıkan haberlerin ardından bakanlık tarafından arandığını ifade etti. Tanrıkulu, “Bakanlık tarafından arandım. Kesinlikle helikopter atışıyla bir ölüm meydana gelmediği, olayın son derece üzücü olduğu ve etkili bir soruşturma yapılacağı tarafıma iletildi” bilgisini paylaştı.

 

 

EMEK PARTİSİ BÖLGE ÖRGÜTÜNDEN AÇIKLAMA

Emek Partisi Bölge Örgütü Yöneticisi Umut Yeğin de şu açıklamayı yaptı:

"Yaşanan bu acı olay ne yazık ki bizlere Roboskî katliamını bir kez daha hatırlatmıştır. Bölgede yaşayan emekçi halkımızın tüm geçim kaynaklarını, tarımı, hayvancılığı bitme noktasına getiren iktidar, Valiliğin açıklaması ile yine “kaçakçılığı”, “sınır ihlalini” gerekçe göstererek, yaşanan bu katliamı da meşru gösterme çabasına girmiştir. Ancak yaşanan olayın sebebi iktidarın sorunu daha fazla “savaşçı” politikalarla çözmeye çalışması sorunudur. Halkımızın ulus olmaktan kaynaklı hakları görmezden gelinerek atılan hiç bir adım, yaşanan bu katliamların önüne geçmeyecek, çocuklar ölmeye devam edecektir.

Bu nedenle Roboskî katliamı da başta olmak üzere Çemekurk köylülerine gerçekleştirilen bu katliamların sorumluları bir an evvel yargılanmalı ve gerekli cezaları almalıdır. Bu gibi katliamların yaşanmaması için sınır ötesi operasyonlara bir an evvel son verilmeli, sorun barışçıl yöntemlerle ve halkımızın eşit haklara dayalı tüm talepleri kabul edilmelidir.

Emek Partisi olarak Çemekurk köylülerine, Vedat Ekinci'nin ailesi ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Yaralı yurttaşlara ise acil şifalar diliyoruz. Yaşanan katliamın sorumluları yargılanana kadar emekçi halkımızı mücadeleye çağırıyoruz."

VEDAT EKİNCİ'NİN VURULDUKTAN SONRAKİ ANLARA İLİŞKİN VİDEO YAYIMLANDI

Vedat Ekinci'nin açılan ateşle vurulmasının ardından köylüler ve askerler olay yerinde toplandı. Bu anlara ilişkin video yayımlandı. Görüntüde, köylülerin yaşananlara tepki gösterdiği, bir yandan da Ekinci'ye ve yaralı köylüye müdahale etmeye çalıştıkları görülüyor.

14 yaşındaki Vedat Ekinci'nin öldürüldüğünün duyulmasının ardından çok sayıda kişi olaya tepki gösterdi.

(HABER MERKEZİ)

{{369544}}

ÖNCEKİ HABER

Ayvalık’ta zeytinyağı deposunda yangın çıktı

SONRAKİ HABER

İstanbul Havalimanı’nda taksi yollarından biri çöktü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa